april 6, 2020 at 2:02 e m

Allt om att vara makeupartist

Är du en av dem som älskar smink och allt som hör därtill? Sminkar du ofta dina vänner? I så fall är det möjligt att du skulle passa som makeupartist. Precis som man kan höra på namnet handlar yrket om att sminka olika människor. Det kan handla om ett modelljobb, en reklamkampanj eller en tv-inspelning. Det finns oändliga möjligheter när det kommer till att vara makeupartist. Men hur blir man det?

Idag finns det väldigt många utbildningar som du kan anmäla dig till om du vill bli makeupartist. Många av dessa kostar pengar och pågår under 14-16 veckor. Efter avslutad kurs får du någon form av diplom som visar att du klarat kursen. Efter det kan du börja söka olika typer av jobb. Även om du bestämmer dig för att gå en sådan kurs måste du träna väldigt mycket på egen hand. Låna dina kompisar, familj eller vem som helst. Ju mer erfarenhet och träning du har desto större är chansen att du får många uppdrag.

Att vara makeupartist handlar inte bara om att kunna lägga en snygg sminkning, du måste även kunna mycket om branschen. Många kunder vill ha en specifik typ av look och det är ditt jobb att anpassa dig efter det. Du kommer även jobba med kunder av olika hudtyper och hudfärger och även här måste du kunna ha kännedom om vad som passar bäst.

Att plugga på om smink handlar också om att veta vad som var populärt under vissa årtionden. Hur sminkade man egentligen sig på 70-talet? Vad är en typisk Hepburnlook? Man kan säga att modehistoria går hand i hand med yrket som makeupartist. Du måste även bestämma om du endast ska göra makeup eller om du också vill utbilda dig inom hår och hårstyling.