april 6, 2020 at 2:02 e m

Utrustning till fotostudio

När man gör modereportage, fotar makeup eller kläder håller man normalt till i en fotostudio. Men skulle det inte gå lika bra att fota det hemma hos någon? Här pratar vi mer om vilken utrustning man normalt har tillgång till när man bokar en fotostudio.

Belysning

Att ta snygga bilder för en mode- eller sminkkampanj handlar mycket om att få till det rätta ljuset. Om du jämför bilder som är tagna i hemmet och i en studio kommer du märka väldigt stor skillnad. I en studio har du belysning både i taket och via stativ som kan anpassas efter ditt projekt. Även om du skulle vilja bygga en hemmastudio är belysningen A och O.

Bakgrund

En studio har alltid en bakgrund som kan användas för papper eller tyg. Bakgrunden är normalt svart eller vit. Du kan också hänga upp en så kallad green-screen om du vill kunna ändra bakgrunden i datorn senare. Det är dock inte så vanligt att man använder detta när man ska fota smink eller mode. En bra bakgrund reflekterar till exempel inte ljus vilket är det som man är ute efter.

Fotografera produkter

Om du till exempel ska fotografera sminkprodukter som en del i din kampanj kan det vara en fördel att göra det på ett fotobord. Du kan då ljussätta från vilket håll som helst och verkligen lägga allt fokus på produkterna. Om du är ansvarig för en kampanj behöver du bara berätta hur du vill ha det, sedan arbetar ni tillsammans med fotografen och studion för att få fram bästa möjliga resultat.

Detta var bara en liten introduktion till allt som du har tillgång till i en fotostudio. Ska du göra en större smink- eller modekampanj lönar det sig alltså att hålla till i en studio. Du kommer kunna skapa en riktigt snygg och professionell kampanj.